«Βροχή» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

90c591e041e3b06de44651e20cdfd1a7 XL


Ειδοποιητήρια για την επιβολή προστίμου ύψους 250 ευρώ έλαβαν περισσότεροι από 1.150.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή απλώς να κατέχουν ανασφάλιστα οχήματα
Και στην Κρήτη μετά από εκτεταμένη ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων που πραγματοποίησαν στις 6 Ιουνίου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (A.A.Δ.Ε.) βρέθηκαν πολλοί ιδιοκτητες ανασφαλιστων οχημάτων.

Ετσι αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει ένα κύμα...διαμαρτυριών, τόσο προς την αρμόδια Αρχή, όσο και προς τις εταιρείες Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, θεωρώντα - αδίκως- ότι αυτές φέρουν ευθύνη!

Συμφωνα με πληροφορίες του CretePlus.gr πολίτες τηλεφωνούν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τους και τους ζητουν και τα...ρέστα, γιατί όπως λένε δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως. Αλλοι πάλι λένε ότι είχαν τα οχήματα τους παροπλισμένα, χωρίς όμως να έχουν ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία (κατάθεση πινακίδων)

Σημειώνεται ότι τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο σύστημα TAXISNET.

Καθένας από τους παραλήπτες των ειδοποιητηρίων ενημερώνεται, κατ’ αρχήν, ότι στις 6 Ιουνίου διενεργήθηκε διασταύρωση ανάμεσα στα στοιχεία του αρχείου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων κι ότι κατά την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι το όχημά του ήταν ανασφάλιστο.

Ο κάθε παραλήπτης του συγκεκριμένου ειδοποιητηρίου καλείται να καταβάλει στο Δημόσιο παράβολο ύψους 250 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε κάθε ιδιοκτήτη που εντοπίζεται να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στα ειδοποιητήρια, υποχρέωση καταβολής του προστίμου των 250 ευρώ, μέσω της πληρωμής του αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραβόλου, έχουν όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν στις 6 Ιουνίου να κατέχουν ανασφάλιστα οχήματα, ακόμη και όσοι προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους λίγες … ώρες ή λίγες μέρες μετά τη διασταύρωση αλλά πριν λάβουν ακόμη στα e-mails τους, τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια!

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα οχήματα είναι όντως ανασφάλιστα υποχρεούνται να πληρώσουν το παράβολο προκειμένου να μπορέσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους. Τα στοιχεία όσων δεν πληρώσουν το παράβολο θα σταλούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν στην επιβολή των ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή στην αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων και στην επιβολή επαυξημένων προστίμων.

Λάθος «μπιλιετάκια»

Σε μπελάδες έχουν μπει από την Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που διαπιστώνουν πως έλαβαν «κατά λάθος» ειδοποιητήριο για να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ για ανασφάλιστο ΙΧ.

Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι όμως που δεν γνωρίζουν ακόμα ότι έχουν στοχοποιηθεί σαν ύποπτοι.

Στο μήνυμα που έχει αποστείλει στους ιδιοκτήτες των 1.151.000 οχημάτων που έχουν εντοπιστεί πως στις 6/6/2017 ήταν ανασφάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζει εκ προοιμίου ότι μπορεί να έχουν υπάρξει και λάθη, δίνοντας οδηγίες στους πολίτες για τις ενέργειες που απαιτούνται από μέρους τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα χειρότερα.

Όπως γράφει η «Ελευθερία του Τύπου» τα λάθος ειδοποιητήρια εντοπίζονται σε 200.000 - 300.000. Πρόκειται για οχήματα που έχουν παραδώσει πινακίδες, έχουν κλαπεί, έχουν μεταβιβαστεί, έχουν οδηγηθεί στην ανακύκλωση ή ανήκουν στο δημόσιο.

Ο Γιώργος Μπορμπαντωνάκης

Για το θέμα των ανασφαλιστων οχημάτων ο κ. Γιώργος Μπορμπαντωνάκης της DEAL INSURANCE μίλησε στο CretePlus.gr. Οπως επισημαίνει και ο ίδιος, μετά από τη διασταύρωση των στοιχείων που έγινε ξεκίνησε η αποστολή των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα.

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το μέτρο δεν είχε εφαρμοστεί. Ομως ήρθε η ώρα και ξεκίνησε η διαδικασία για την επιβολη προστίμων στα περίπου 1 εκ. ανασφάλιστα οχήματα.

Βεβαίως υπαρχουν λάθη, τα οποία έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την Εφορία και το γεγονός ότι έχουν σταλεί πρόστιμα σε ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες. Υπαρχουν κάποια λάθη στα ΑΦΜ. Ολα αυτά όμως διορθώνονται, όταν ο πολίτης αποδείξει ότι δεν έχει κάνει κάποιο λάθος», αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος χαρακτηρίζει ενα ανασφάλιστο όχημα ως μια «βόμβα» στους δρόμους του Ηρακλείου

«Είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει πως η ασφαλιση είναι θέμα αξιοπρέπειας. Πρέπει όλοι να ασφαλίζουμε τα οχήματά μας καθώς, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε κακό, είμαστε καλυμμένοι.

Ένα ανασφάλιστο όχημα είναι μια κινούμενη βόμβα, η οποία αν «σκάσει», μπορεί να έχει απρόβλεπτες και εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του.

Οταν ενα όχημα είναι ασφαλισμένο, υπαρχει ένα κεφάλαιο κάλυψης προς τρίτους, της τάξης του 1.200.000 ευρω. Καθένας πολίτης που εχει ανασφάλιστο όχημα και θα εμπλακεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση, θα μπει σε περιπέτειες και θα βρεθεί σε αδιέξοδο με τις δικαστικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει τις ζημιές που θα έχει προξενήσει», καταλήγει ο κ. Μπορμπαντωνάκης.